Ocean

Rituelen - bladwijzers van ons leven

Het begin en het einde van het leven en belangrijke stappen daartussenin markeren we al duizenden jaren door middel van rituelen of ceremonies. Op die manier kennen we aan zulke gebeurtenissen en keerpunten een belang en een betekenis in ons leven toe; we maken ze letterlijk 'onvergetelijk'. Uitvaarten en huwelijken zijn momenten waarop vrijwel iedereen behoefte heeft aan een ceremonie of ritueel. Maar je kunt ook denken aan een ceremonie voor de verwelkoming van een baby of voor de overgang naar volwassenheid of het begin van een nieuwe fase van het leven.

De Sufi Way hecht veel waarde aan zulke rituelen en ceremonies. In de - niet aan een religie gebonden - traditie van het Universeel Soefisme wordt daarbij gebruik gemaakt van interreligieuze, mythische en collectieve symbolen. Symbolen raken ons in de ziel en kunnen ons blijvend inspireren in het dagelijks leven. Zelfs in onze zakelijke, niet-religieuze, samenleving blijven het aanschuiven van de trouwring, het schepje aarde op de kist, symbolische handelingen waarvan de herinnering ons kracht en troost kan geven.

De Sufi Way stelt zich open voor elke ceremonie die een belangrijke stap in het leven markeert, ook als het gaat om zeer persoonlijke keerpunten zoals het einde van een fase van rouw of de viering van ‘365 dagen zonder alcohol’.

De Celebranten

De begeleiders van zulke rituelen, de Celebranten, worden geschoold binnen de Sufi Way International. Celebrant is traditioneel de algemene, dus niet-religie-gebonden, titel voor de leider van een ritueel. Het woord stamt af van het Latijnse celebrare dat zoveel betekent als 'samen komen om (iets) te vieren'. Het 'samenkomen' is waar het bij deze rituelen om gaat: ze markeren die momenten waarop we ons tonen aan anderen en ons deel weten van de gemeenschap.

Hoewel voorbeelden voor tal van gelegenheden op schrift zijn vastgelegd wordt door de celebranten voor elke gelegenheid een unieke ceremonie opgesteld, zo mogelijk in nauwe samenspraak met de betrokkene(n).

Wil je meer informatie of wil je de mogelijkheid voor een persoonlijk ritueel onderzoeken stuur dan een mailtje aan celebrant@sufiway.nl of bel met Marjolein Mabelis: 020 6267225